İpekböceğinde İmzalar Tamam 06.05.2013
İpekböceğinde İmzalar Tamam 06.05.2013

DÜNYA GAZETESİ (06.05.2013)

İpekböceği’ nde imzalar tamam. Tasarımından yazılımına kadar tamamen Türk mühendislerinin ürünü olan İpekböceği ‘nin Bursa raylarıyla buluşması için son adım atıldı ve Bursa’nın tramvay vagonları için ihaleyi kazanan Durmazlar Makina ve Bursa Büyükşehir Belediyesi protokole imzalarını attı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Meydanı Heykel arasındaki 6 kilometrelik T 1 hattı için yaptığı vagon ihalesini kazanan İpekböceği gün sayıyor. Dünyanın sayılı makine üreticileri arasında yer alan, Türk makine sektörüne ilk defa Ar-Ge merkezi oluşturarak yeni bir vizyon taşıyan Durmazlar Makina’nın geliştirdiği milli marka İpekböceği’nin Bursa raylarına inmesi için protokol imzalandı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Çankaya Üniversitesi Rektörü ve ARUS Yönetim Kumlu Başkanı Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sedat Çelikdoğan, ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş ve Bozankaya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya’nın da katıldığı törende imza öncesi İpekböceği’nin tanıtımı gerçekleşti.

“Ar-Ge yatırımları karşılığını verdi”

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz imza törende yaptığı açıklamada, Türkiye’nin teknoloji alanında yakaladığı başarıya dikkat çekti. Ar-Ge yatırımlarının karşılığını verdiğini söyleyen Hüseyin Durmaz, İpekböceği’nin tamamıyla Türk mühendislerinin başarısı olduğunu belirtti. Durmaz, “Türkiye’nin ilk yerli tramvayı olan Milli markamız İpekböceğimiz ile Durmazlar Makine, dünyanın yedinci tramvay üreticisi Unvanını aldı. Aynı zamanda ülkemizi tramvay üreten altıncı ülke sıralamasına yerleştirdi. Türkiye artık kendi tramvayını üretebilecek kadar gelişmiş, özgüveni yüksek ve güçlü bir ülke olduğunu kanıtladı. Durmazlar Makina olarak bizlerde ortaya koyduğumuz emeğin ülkemiz açısından yarattığı katma değeri görünce gurur duyuyoruz” dedi.

Tasarımı, mekanik aksamları ve dijital teknolojileri de dahil olmak üzere tamamı Durmazlar Makina tarafından geliştirilen ipekböceği. 56 kişilik bir Ar-Ge ve 60 kişilik bir üretim ekibinin 23 yıl süren yoğun çalışmaları sonucu tamamlandı. Kapasitesi 250 kişi ton ve tam doluyken yüzde 8-2’lik eğimi tırmanabilen tramvayın Bogie olarak adlandırılan yürüyen aksamı da aynı ekibin imzasını taşıyor. Gelişmiş teknolojiye ihtiyaç duyan Bogie üretimi şu anda Türkiye da dahil sadece 6 ülkede gerçekleştirilebiliyor. İpekböceği’nin güvenlik sistemleri de son derece gelişmiş bir teknolojiye sahip. 5 ayrı fren modülü, yüklü halde 50 tonu geçen aracın acil durumlarda maksimum 46 metrede durmasını sağlıyor.  Modüllerden herhangi birinin arızalanması durumunda ise ek koruma sistemleri devreye giriyor. ipekböceği tüm bu özellikleriyle kent meydanı Heykel arasındaki 6 kilometrelik T1 hattının raylarıyla 3 ay içerisinde buluşacak